Blog Je tuinhuis beitsen? Zo doe je dat!

Tips Advies

Je tuinhuis beitsen? Zo doe je dat!

Het beitsen van je tuinhuis is essentieel om het te beschermen tegen weersinvloeden, maar ook om het er jarenlang mooi uit te laten zien. In deze blog behandelen we alles wat je moet weten over het beitsen van je tuinhuis met handige tips & tricks.




Tijd voor je tuinhuis onderhoud?

Je houten tuinhuis, lounge of poolhouse staat voortdurend bloot aan weersinvloeden. Regen, zon, wind en sneeuw tasten het hout aan, waardoor het zijn schoonheid en structurele integriteit verliest. Door het te beitsen geef je het hout een beschermende laag tegen vocht, UV-straling en schimmel. Een vochtregulerende beits zorgt ervoor dat vocht niet in het hout trekt en dat eventueel opgesloten vocht kan ontsnappen, wat houtrot voorkomt.

Stappenplan voor het beitsen van je tuinhuis


Stap 1: Voorbereiding is key

  • Reinig het tuinhuis: Verwijder vuil, stof en spinnenwebben. Gebruik eventueel een hogedrukreiniger voor hardnekkig vuil, maar belangrijk: zorg ervoor dat het hout volledig droog is voordat je begint met beitsen!

  • Schuur het hout: Dit zorgt voor een glad oppervlak en verwijdert eventuele oude beitslagen. Gebruik een schuurmachine voor grote oppervlakken en schuurpapier voor moeilijk bereikbare plekken.

  • Zijn er beschadigingen?: Eventuele scheuren en gaten kun je met houtvuller herstellen. Schuur het oppervlak opnieuw met je schuurpapier.


Stap 2: Kies je beits, kwast en roller Wat is nu de beste beits? Het is belangrijk dat je een beits kiest die het best geschikt is voor jouw tuinhuis. Er zijn verschillende soorten beits beschikbaar: transparante beits, half-transparante beits en dekkende beits. De keuze hangt af van je gewenste afwerking en bescherming. Een vochtregulerende beits is ideaal omdat het je hout in goede conditie houdt.

Om de beits op je hout aan te brengen heb je een verfkwast en verfroller nodig.
Tip: Gebruik een hybride verfkwast zoals die van R7. R7-kwasten werken goed bij alle typen verf en beits, je kunt deze gereedschappen dus nog verder gebruiken voor een andere beits- of verfklus in de toekomst. Naast de R7-kwast gebruik je het best een lakroller om de beits mooi te verdelen.


Stap 3: Beitsen

  • Roer de beits goed door: Met een verfroerstokje meng je de beits gemakkelijk door. Dit is belangrijk om een uniforme kleur te krijgen.
  • Begin bovenaan: Werk met de verfbeugel van boven naar beneden om druipers te voorkomen. Gebruik een platte R7-kwast en een lakroller voor de grote oppervlakken en een kleinere R7-kwast voor de hoeken en randen.
  • Breng dunne lagen aan: Meerdere dunne lagen garanderen een beter resultaat dan één dikke laag. Laat elke laag goed drogen voordat je de volgende aanbrengt. Hoelang je beits moet drogen hangt natuurlijk af van de weersomstandigheden. Dit kan enkele uren of zelfs een volledige dag duren.


Stap 4: Nazorg

  • Controleren: Na de laatste laag beits, controleer je of er ongelijkmatige delen of plekken zijn die een extra laag nodig hebben.
  • Reinig je verfgereedschap: Spoel de R7-hybride kwasten en rollers uit zodat je ze later kunt gebruiken voor een andere verfklus. Doe dit op een milieuvriendelijke manier: gebruik een verfschraper en breng later het gebruikte afvalwater naar een afvalpunt of containerpark.


Onthoud deze beitstips!

  • Beits bij mooi weer. Ideale omstandigheden zijn droog, niet te warm en niet te koud, bij voorkeur tussen de 10 en 25°C.
  • Dek planten en vloeren af met folie of oude lakens om beitsvlekken te voorkomen.
  • Neem de tijd om elke stap zorgvuldig uit te voeren voor het beste resultaat. Haast en spoed is zelden goed!
  • Breng om de 2-3 jaar een nieuwe laag beits aan om je tuinhuis in topconditie te houden.


Door regelmatig onderhoud te doen en de juiste beits en verfgereedschappen te gebruiken, is jouw tuinhuis goed beschermd tegen weer en wind!

pexels-ben-mack-5707671.jpg

Voor je verder gaat / Avant de continuer

In welke taal wil je de website bekijken?
Dans quelle langue souhaitez-vous voir le site ?